Ik geloof in Vlaanderen.be

XEE - mijn eerste ervaring met online evangelisatie -

In het voorjaar heb ik meegedaan met de cursus XEE. Deze cursus is een moderne versie van EE (Explosieve Evangelisatie). In 2012 en 2013 heb ik daar al kennis mee gemaakt toen ik in Maastricht woonde. XEE zal dan wel EE zijn voor de generatie X. EE is bedacht in de jaren ´60 in de Verenigde Staten. Het is een methode waarin de cursisten leren om stapsgewijs het evangelie uit te leggen. In de versie XEE die volgens mij in Finland is uitgewerkt is de uitleg vereenvoudigd. Het nu iets makkelijker om deze stappen uit je hoofd te leren. De 6 stappen waarlangs men gaat om het evangelie uit te leggen zijn : leven, wij, God, Jezus, geloof en antwoord. Om een beetje een indruk te krijgen van deze stappen kan je kijken op de website (zie hieronder, alleen in het Engels). De algemene lijn is dat Jezus is gekomen om een volledig leven te geven zoals beschreven is in Johannes 10 vers 10 . Omdat wij zondig zijn hebben wij dat leven niet volledig. Door te geloven in Jezus kunnen we wel beginnen aan een beter leven. De voorbeeld die erbij gebruikt worden om het evangelie uit te leggen zijn goed.

Er zijn drie belangrijke pijlers van de cursus: coaching, gebed en de praktijk. Men krijgt de cursus maar al naar een paar weken ga je met jouw coach online of live gesprekken aan om jouw geloof uit te leggen. De coach doet het eerst voor en vervolgens mag je zelf aan de slag. Omdat ik de cursus online volgde had ik dus online gesprekken via Google Meet of via Zoom. Bij een goede cursus breng je alles wat je geleerd hebt meteen in de praktijk. Praten over evangelisatie zonder werkelijk het goede nieuws te brengen bij anderen functioneert natuurlijk niet. Uiteindelijk dien je verplicht 10 gesprekken te doen waarbij het geloof wordt uitgelegd door de coach, jijzelf of een andere cursist. Het voordeel van dit systeem vind ik ook dat anderen eens horen hoe jij met mensen over God praat. Vaak doe ik dat alleen zonder dat er andere christenen bij zijn. Dit geeft de mogelijkheid om feedback te krijgen. Dit is iets wat ik regelmatig mis. Je dient ook verplicht 2 bidders te zoeken die wekelijks 15 minuten met jou meebidden. Daarnaast is er coaching van jouw coach en ook nog van anderen. Waar heb je dat nog meer bij andere cursussen in de kerk. Ik heb via Zoom de cursus in het Engels gevolgd bij een voorganger in Finland. Alle cursus momenten met geïnteresseerden zijn ook via Zoom gegaan.  We hebben die gesprekken met ons vieren (de geinteresseerde, de cursusleider, een andere cursist en ik zelf  gedaan. Dit geeft een aparte dynamiek. Het is eigenlijk een kleine bijbelstudie. Het kan wel maar persoonlijk contact is natuurlijk altijd nog beter.  

Het materiaal dat is uitgewerkt voor de cursus ziet er goed uit. Er is een cursusboek, een miniboekje als hulpmiddel om te bekijken welke de stappen zijn die je dient uit te leggen. Er is een gebedenboekje voor jouzelf en de bidders. Soms zien deelnemers op tegen de 12 middagen of avonden (2 uur per avond) die de cursus duren en al de gesprekken met niet-christenen. Daar wil ik  tegenin brengen dat we in ons leven vele cursussen en opleidingen doen om verder te komen in ons werkzaam leven of voor het plezier. Hebben we dit dan niet over voor ons geloof ?

Sommige mensen lopen aan tegen het feit dat dit een vast stramien is om het evangelie over te brengen. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om dit te doen. Daarnaast zijn er ook evangelisten die zeggen dat je eerst moet kijken naar de vragen van diegene die geïnteresseerd zijn en die als eerste dient te beantwoorden. Het is waar : geen enkele methode is heilig. Het voordeel is wel dat je in ieder geval een goede methode aangeleerd krijgt om het goede nieuws over te brengen. Dit geldt vooral voor mensen die moeite hebben om het duidelijk uit te leggen. Daarnaast wordt in de cursus ook uitgelegd hoe je contact kan leggen met anderen mocht je verlegen zijn. Hier wordt veel aandacht aan besteed. De laatste vier cursusavonden gaan over groeien in geloof. 

Kortom ik beveel de cursus van harte aan. De Nederlandse versie van XEE zal in seizoen 2021-2022 van start gaan op zaterdag 4 december 2021. Dan is er een introductiedag in de buurt van Zwolle (Nederland). De cursus gaat werkelijk van start op dinsdag 4 januari 2022 en duurt 10-15 avonden. Vlamingen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen zich hierbij online aansluiten. We willen proberen om ook met de Vlamingen naar de introductiedag te komen. Verdere algemene informatie kan je krijgen via de website :

voor meer informatie contacteer Ton de Mik: tondemik@gmail.com